Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerimize olsun.

Değişimin öğretmeni olmak


Bu günlerde Aliens in America isimli diziyi izliyorum.

Dizi hakkında bilgisi olmayanlar için dizinin konusu:

Amerika dışında yaşam olmadığını sanan tipik Amerikan zihniyetiyle dalga geçen Aliens in America, Pakistanlı bir gencin, yanına yerleştiği Amerikan aileyle yaşadıklarını anlatıyor.
İlk olarak Wisconsin eyaletinde yaşayan Tolchuk ailesini tanıyacağımız dizide daha sonra onların yanına yerleştirilen Pakistanlı öğrenci Raja’yla tanışacağız.
Tolchuk’ların oğlu Justin komik ve zeki olmasına rağmen, içine kapanık yapısı nedeniyle sosyalleşmekte zorluk çekmektedir.
Oğulları Justin’in bu tutukluğundan kurtulması için rehber öğretmeni Bay Matthews’ün tavsiyesi üzerine evlerine misafir bir öğrenci kabul etmeye karar verirler.
Ancak bekledikleri gibi Avrupa’dan bir öğrenci çıkmaz karşılarına.
Misafirleri Raja, 11 Eylül sonrasında birçok Amerikalının büyük bir paranoya geliştirdiği ülkelerden biri olan Pakistan’dan gelmektedir.
Dünyanın ABD dışında kalan topraklarında yaşayan insanlara uzaylı muamelesi çeken tipik Amerikan zihniyeti, Tolchuk ailesi nezdinde bakalım nereye kadar dayanacak.
Değişim öğrencisi uygulaması kapsamında gerçekleşen bu olayda, kuvvetli kişiliği Pakistanlı genci Değişimin öğretmeni konumuna getirir.
Diğer bir deyişle, Amerikalı ailenin, Pakistanlı genci etkilemesi gerekirken, Pakistanlı genç Amerikalı aileyi daha çok etki altına almaktadır.

Olayların ne kadar gerçeği yansıttığı tartışılır olsa da, değişimin kaçınılmaz olduğu dünyamızda değişimin öğretmeni olmanın önemini çok güzel vurgulayan bir dizi olması özelliğiyle izlenmesini tavsiye ediyorum.

Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerimize olsun.

1980’li yılların son çeyreğinde bir bilgisayar dershanesinde bilgisayar laboratuvarında uygulama görevlisi olarak çalışıyordum.
Öğrenciler teorik derslerde, defterlerine yazdıkları program kodlarını bilgisayar laboratuvarında bilgisayarda yazarak, programların nasıl çalıştığını gözlemliyorlardı.
Uygulama gereği, kodlar bilgisayara yazıldıktan sonra, bilgisayarın anlayacağı dile çevrilebilmesi için derleme denilen bir işlem yapılmaktadır. Derleme işlemi sırasında, bilgisayar, programdaki yazım hatalarını İngilizce bir mesajla belirtmekte ve hatanın satırını yazmaktadır.

Öğrenciler İngilizce hata mesajını anlamadıkları için, yazım hatasını düzeltmek yerine, hata veren satırı silmeyi tercih etmekteydiler.

Silinen satırlar nedeniyle program ya hiç bir işlem yapmamakta, ya da yapması gerektiği gibi yapmamaktaydı.

Görevim gereği, öğrencilere sildikleri satırları doğru olarak yeniden eklettiriyordum.

Programın istenilen işlemi yapması için, hatalı satırların doğru olarak programda yer alması gerekir.

Yıllar sonra fark ettim ki, çoğu insan sosyal hayatta da aynı hatayı yapmakta…
Hata olarak gördüğü kişileri, olayları, düşünceleri, durumları hayatından çıkarmakta…

Sonra da neden olması gereken olmuyor diye sorular sormakta…
Hayatınızdan çıkardıklarınızı, doğru şekilde hayatınıza eklemek sizi değişimin öğretmeni konumuna getirir.